sâmbătă, 7 iulie 2007

Categoria Tehnologii de prelucrare a produselor agricole

Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara
"Ion Ionescu de la Brad" Iasi
Simpozionul Stiintific International
"Oportunitati si Perspective in Productia Animala
Iasi, Aprilie 2008
STUDIU PRIVIND REZULTATELE LA SACRIFICARE ŞI CARACTERISTICILE CARCASEI LA PREPELIŢELE „DE BALOTEŞTI” ÎN FUNCŢIE DE VÂRSTĂ


ELENA POPESCU-MICLOŞANU, LUCIAN IONIŢĂ s.a.


Cuvinte cheie: prepeliţă, producţie mixtă, vârsta de sacrificare
Key worth: quail,
REZUMAT
SUMMARY

Creşterea prepeliţelor japoneze pentru producţia de ouă şi carne a cunoscut o mare dezvoltare în ultimele decenii datorită faptului că ouăle şi carnea de prepeliţă au calităţi recunoscute pe de-o parte sub aspect calitativ (valoare nutritivă ridicată şi bine echilibrată, gust deosebit), iar pe de altă parte datorită recomandărilor medicinii naturiste de a consuma aceste produse cu efect terapeutic deosebit.
Scopul experimentului a fost acela de a determina randamentul la sacrificare al carcaselor de prepeliţe la vârstele de 6, 7, 8 şi 9 săptămâni, precum şi stabilirea ponderii părţilor componente ale carcasei de prepeliţe la loturile analizate, precum şi ponderea părţilor componente ale pieptului la carcasele de prepeliţe din loturile analizate. Pentru aceasta s-au făcut determinări pe un număr de 80 de masculi de prepeliţă împărţiţi în patru loturi (câte 20 masculi pentru fiecare lot) în vârstă de 6, 7, 8 şi 9 săptămâni.
Prezentul experiment se înscrie în seria de experimente realizate de către autori pentru a putea completa caracterizarea populaţiei de prepeliţe de Baloteşti în ceea ce priveşte parametrii productivi la tineret şi păsările adulte. Datele vor servi în continuare la elaborarea unor programe de selecţie şi ameliorare ale unor linii de prepeliţe în direcţia producţiei de ouă sau în direcţia producţiei de carne.
MATERIAL ŞI METODĂ

Experimentul s-a desfăşurat în cadrul S.C. Ferma Nova S.R.L. Bucureşti pe un lot de 80 de prepeliţe (masculi) din populaţia de prepeliţe mixte de ouă-carne „de Baloteşti”. Determinările s-au efectuat pe masculi, deoarece ei sunt destinaţi producţiei de carne, femelele din populaţiile de mixte fiind direcţionate către producţia de ouă. Pasările au fost împărţite în acest sens în 4 loturi care au fost sacrificate la 4 vârste diferite, de la 6 la 9 săptămâni.
CONCLUZII

Greutatea vie şi greutatea carcasei eviscerate la prepeliţele „de Baloteşti” de diferite vârste
După cum rezultă din prezentele cercetări, greutatea medie vie şi greutatea carcasei eviscerate au fost cele mai mari, asigurat statistic, la de prepeliţele în vârstă de 9 şi 8 săptămâni (loturile IV şi III). La lotul IV s-a înregistrat o greutate vie medie de 220,49 ± 2,89 g şi o greutate a carcasei eviscerate de 155,94 ± 2,13 g, mai mult cu doar 2,72 % faţă de lotul în vârstă de 8 săptămâni (neasigurat statistic), cu aproximativ 7,73 % faţă de lotul în vârstă de 7 săptămâni şi cu aproximativ 13,18 % faţă de lotul de 6 săptămâni.

Randamentul carcasei la prepeliţele de diferite vârste din loturile analizate din populaţia „de Baloteşti”
În ceea ce priveşte randamentul final al carcasei la loturile de prepeliţe analizate din populaţia mixtă de ouă-carne „de Baloteşti” se constată că acesta a fost mai mare la lotul II (71,99 % ± 0,38) şi la lotul III (71,73 % ± 0,31) faţă de lotul I (70,86 % ± 0,54) şi faţă de lotul IV (70,73 % ± 0,27). Diferenţele constatate în acest sens sunt distinct semnificative între lotul I (sacrificat la 6 săptămâni) şi lotul II (sacrificat la 8 săptămâni), între lotul I şi lotul III şi doar semnificative între lotul III (sacrificat la 7 săptămâni) şi lotul IV (sacrificat la 9 săptămâni), precum şi între lotul III (sacrificat la 8 săptămâni) şi lotul IV (sacrificat la 9 săptămâni). Între lotul I şi lotul IV acestea sunt nesemnificative, ca şi între lotul II şi lotul III. Cele mai bune randamente la sacrificare s-au obţinut la prepeliţele în vârstă de 7 şi 8 săptămâni.
Ponderea procentuală a părţilor componente ale carcasei la loturile analizate din populaţia „de Baloteşti”
Diferenţele constatate în ceea ce priveşte greutatea pieptului au fost foarte semnificative între lotul I şi lotul II, între lotul I şi lotul III, precum şi între lotul I şi lotul IV şi nesemnificative între lotul II şi lotul III, precum şi între lotul III şi lotul IV.
Greutatea pieptului este semnificativ mai mică la 6 săptămâni decât la celelalte vârste şi asemănătoare la 7, 8 şi 9 săptămâni (mai ales 8 şi 9 săptămâni, de 61.6 şi respectiv 61.3 g).
În ceea ce priveşte greutatea medie a pulpelor şi greutatea medie a aripilor diferenţele sunt nesemnificative. Referitor la greutatea medie a spinării diferenţele sunt distinct semnificative între lotul I şi lotul III, în rest înregistrându-se diferenţe nesemnificative.
Proporţia pieptului este semnificativ mai mare la vârsta de 6 săptămâni decât la celelalte vârste studiate şi asemănătoare la 7, 8 şi 9 săptămâni. Ea variază în funcţie de lot de la 39.49 % la 9 săptămâni la 41.04 la 6 săptămâni.
Ponderea medie a pulpelor variază nesemnificativ în funcţie de lot de la 23.58 la lotul IV la 24.85 la lotul II.
Proporţia medie a spinării prezintă diferenţe mici între loturi. Ea variază între 26.91 % la 6 săptămâni şi 24 % la 9 săptămâni.
Ponderea medie a aripilor nu prezintă diferenţe asigurate statistic între loturi, variind între 9.09 şi 10.28 %.

Ponderea procentuală a părţilor componente ale pieptului la carcasele de prepeliţe din populaţia de prepeliţe „de Baloteşti”
La lotul I de prepeliţe greutatea medie a cărnii de pe piept a fost de 72.49 % ± 2,42 din greutatea medie a pieptului, greutatea medie a oaselor a fost de 16.98 % ± 0.88, iar greutatea medie a pielii de pe piept a fost de 14.47 % ± 1.32. La lotul II ponderea a fost următoarea : greutatea cărnii de pe piept 70,46 % ± 2,53, greutatea medie a oaselor a fost de 16,29 % ± 1,16, iar greutatea medie a pielii de pe piept a fost de 13,15 % ± 1,37. La lotul III : : greutatea cărnii de pe piept 71,72 % ± 1,79, greutatea medie a oaselor a fost de 16,43 % ± 0.88, iar greutatea medie a pielii de pe piept a fost de 14.57 % ± 1.38. La lotul IV ponderea a fost următoarea : greutatea cărnii de pe piept 73,18 % ± 1,49, greutatea medie a oaselor a fost de 15,70 % ± 0.76, iar greutatea medie a pielii de pe piept a fost de 13,12 % ± 1,12. Diferenţele constatate sunt distinct semnificative între lotul I şi lotul III privind greutatea cărnii de pe piept, în rest acestea fiind nesemnificative.
Cantitatea de musculatură de pe piept este minimă la 6 săptămâni, de 40.7 g şi maximă la 8 şi 9 săptămâni (44.1 şi respectiv 44.9 g).
Proporţia de musculatură pectorală este maximă la 9 săptămâni, de 73.18 %, asigurat statistic mai mare decât la 7 săptămâni. Proporţia de oase şi piele de pe piept sunt asemănătoare la cele 4 loturi studiate, variind ca medie de la 15.7 la 16.98 % în ceea ce priveşte osatura şi 13.12 şi 14.57 % la piele.

Vârsta optimă de sacrificare la prepeliţele din populaţia mixtă de ouă-carne „de Baloteşti”
Privită prin prisma greutăţii medii vii şi a greutăţii medii a carcasei eviscerate, vârstele cele mai bune de sacrificare apar ca fiind cele de 8 şi 9 săptămâni, când se înregistrează greutăţile cele mai mari.
Privită din punctul de vedere al randamentului final al carcasei, constatăm că vârstele optime de sacrificare ar fi de 7 şi 8 săptămâni, când se înregistrează randamentele cele mai mari ale carcasei. Greutatea pieptului este asemănătoare la 7, 8 şi 9 săptămâni. Întrucât atât rezultatele obţinute de lotul sacrificat la vârsta de 7 săptămâni cât şi cel sacrificat la 8 săptămâni sunt superioare celui sacrificat la 6 săptămâni, iar sacrificarea la vârsta de 7-8 săptămâni justifică prin preţul cărnii cheltuielile cu întreţinerea păsărilor până la această vârstă, le recomandăm pentru valorificarea prepeliţelor mixte de ouă-carne.

Niciun comentariu: