sâmbătă, 7 iulie 2007

Categoria Tehnologii de creştere a animalelor şi Marketing


Ministry of Education

University of Agricultural Sciences and
Veterinary Medicine
Bucharest – Romania

The 35th Internatinal Session of Scientific Papers of The Faculty of Animal Science
Bucharest 2006


STUDIU COMPARATIV PRIVIND EVOLUŢIA PARAMETRILOR PRODUCTIVI LA TINERETUL DE PREPELIŢĂ DIN DOUĂ POPULAŢII
COMPARATIVE STUDY REGARDING THE PRODUCTIVE PARAMETERS OF THE YOUTH QUAILES IN TWO POPULATIONS


ELENA POPESCU-MICLOŞANU, LUCIAN IONIŢĂ
Cuvinte cheie: prepeliţă, tineret, parametri productivi, populaţii
Key worth: quail, youth, productive parameters, populations
REZUMAT
SUMMARY


Cu scopul de a compara parametrii productivi a două populaţii de prepeliţe japoneze, prepeliţa de carne Faraon şi prepeliţa de ouă-carne de Baloteşti, s-a efectuat la Ferma Nova S.R.L. un experiment pe un efectiv iniţial de 404 prepeliţe, crescute la sol în primele 3 săptămâni de viaţă şi la baterii de cuşti în următoarele 3 S-a înregistrat greutatea corporală, consumul de nutreţ şi mortalitatea. Prepeliţa Faraon are greutatea corporală medie de 244,94 g la 42 de zile, iar prepeliţa de Baloteşti 205,3 g. Sporul de creştere în greutate, consumul de nutreţ combinat şi valorificarea hranei sunt superioare prepeliţei de Baloteşti, care are o viabilitate mai bună.
Concluzii

1. Greutatea corporală a prepeliţei Faraon este în medie de 244,9 g la vârsta de 42 de zile, iar a prepeliţei de Baloteşti de 205,3 g, diferenţa între cele două populaţii fiind foarte semnificativă.
2. Sporul mediu zilnic de creştere în greutate este semnificativ mai mare la prepeliţa Faraon (6,1 g faţă de 4,65 g la cea de Baloteşti).
3. Scaderea sporului de creştere în săptămâna a III-a de viaţă la ambele populaţii se poate pune pe seama faptului că puii au beneficiat de un spaţiu de mişcare prea mare la sol. Este de presupus că situaţia se va schimba în cazul în care puii vor fi introduşi la baterii mai devreme de săptămâna a III-a, prevenind astfel acea scădere a sporului din săptămâna a III-a.
4. Valorificarea hranei pe primele 6 săptămâni de creştere este mai bună la prepeliţa Faraon de 3,4 7 şi de 3,63 la puii de prepeliţă de Baloteşti.
5. Viabilitatea prepeliţei de Baloteşti în perioada 0-6 săptămâni este mai bună (8,4 faţă de 13 %).

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ministry of Education

University of Agricultural Sciences and
Veterinary Medicine
Bucharest – Romania


The 36th Internatinal Session of Scientific Papers of The Faculty of Animal Science
Bucharest 2007
STUDIU COMPARATIV PRIVIND EVOLUŢIA PRODUCŢIEI DE OUĂ ŞI A MORTALITĂŢII LA PREPELIŢELE DIN POPULAŢIILE „BALOTEŞTI” ŞI „FARAON”

IONIŢĂ LUCIAN, ELENA POPESCU-MICLOŞANU

Cuvinte cheie: prepeliţe mixte, prepeliţe de carne, producţie de ouă, mortalitate
Key worth: quail, productive parameters, populations

Prezentele cercetări se înscriu într-o serie de cercetări realizate de către autorii studiului în vederea mai bunei cunoaşteri a materialului biologic exploatat în ţara noastră şi întocmirea de programe de ameliorare la prepeliţele din două populaţii, dintre care una de carne (prepeliţele “Faraon”) şi una de ouă-carne (populaţia de prepeliţe “de Baloteşti”). Cercetările au avut loc la S.C. Ferma Nova S.R.L. pe un efectiv de 1100 prepeliţe de reproducţie.
În urma cercetărilor efectuate pe primele 8 luni de ouat se constată că prepeliţele din populaţia mixtă “de Baloteşti” au un procent de ouat superior prepeliţelor din populaţia de carne “Faraon” (65,6 % la prepeliţele din populaţia mixtă de ouă-carne “de Baloteşti” faţă de 57,5 % la populaţia de prepeliţe de carne “Faraon). La prepeliţele „de Baloteşti” s-a înregistrat o mortalitate lunară medie de 4,06 %, în timp ce la „Faraon” mortalitatea a fost aproape dublă.

Prezenta lucrare s-a efectuat la S.C. Ferma Nova S.R.L. şi studiază evoluţia producţiei de ouă şi a mortalităţii pe baza analizei datelor înregistrate zilnic la prepeliţele adulte de reproducţie din două populaţii, dintre care una de carne (prepeliţele “Faraon”) şi una de ouă-carne (populaţia de prepeliţe “de Baloteşti”).
CONCLUZII

Intensitatea de ouat la prepeliţele din populaţia „de Baloteşti” a fost superioară celor din populaţia „Faraon”, diferenţa dintre ele fiind foarte semnificativă. Prepeliţele „de Baloteşti” au avut un procent mediu de ouat de 65,65 %, mai mare cu 8.11 % faţă de prepeliţele din populaţia „Faraon” (57.54 % intensitate de ouat).
Vârful de ouat la populaţia „de Baloteşti” s-a înregistrat în luna a IV-a de exploatare (74,26 % ± 0,13), iar la „Faraon” în luna a III-a de exploatare (66,80 % ± 0,13).
Persistenţa ouatului. La lotul „de Baloteşti” procentul mediu de ouat s-a situat peste nivelul de 70 % timp de circa 5 luni, iar la cel din din populaţia „Faraon” ouatul s-a situat peste nivelul de peste 62 % timp de circa 4 luni.
Evoluţia producţiei medii pe cap. La prepeliţele „de Baloteşti” s-a înregistrat o producţie lunară medie pe cap de 19,69 ouă, iar la populaţia „Faraon” de 17,45 ouă, diferenţa între cele două loturi fiind foarte semnificativă. Prepeliţele „de Baloteşti” au avut o producţie medie cumulată în perioada 1-8 luni de ouat de 157,65 ouă, superioară prepeliţelor „Faraon” cu aproximativ 11,43 %.
Procentul mediu de mortalitate. La prepeliţele „de Baloteşti” s-a înregistrat o mortalitate lunară medie în perioada 0-8 luni de exploatare de 4,06 %, în timp ce la „Faraon” a fost aproape dublă. La ambele loturi, procentele de mortalitate au crescut cu vârsta acestora.
Pe baza cercetărilor efectuate, se poate afirma că populaţia de prepeliţe „de Baloteşti” se deosebeşte din punct de vedere productiv faţă de populaţia „Faraon”. Populaţia „de Baloteşti” are performanţe mai bune bune în ceea ce priveşte producţia de ouă şi viabilitatea, putând fi folosită pentru specializare în direcţia producţiei de ouă, ca pasăre mixtă sau ca mamă de broiler, după verificarea însuşirilor privind producţia de carne. Populaţia de Baloteşti are ouatul mai scăzut decât prepeliţele italiană şi franceză, dar trebuie ţinut seama că a fost creată ca pasăre mixtă, de ouă-carne. Faraon are producţia de ouă apropiată de cea precizată în literatura de specialitate pentru prepeliţa Faraon americană şi italiană.

Niciun comentariu: